În Pateric scrie că…………

Textul de mai jos este răsmodificat dupa placul unora de stil nou

În Pateric scrie că Sfinţii Părinţi ai Schitului au profeţit despre neamul cel de pe urmă. A întrebat unul: Ce lucrăm noi? Şi răspunzând unul dintre dânşii, Marele Avă Ishirion a zis: noi am lucrat poruncile lui Dumnezeu. Şi iarăşi întrebând a zis: cei de după noi ce vor face oare? Şi a zis: vor face numai pe jumătate din cât am lucrat noi. Dar cei de după dânşii ce vor face? Şi a zis: neamul acela nu va putea face nimic; ci le va veni ispită şi cei care se vor afla încercaţi în vremea aceea vor fi mai mari decât noi şi decât părinţii noştri.Ce ispită înfricoşătoare va fi oare, să se arate lămuriţi cu toate că nu vor avea nici o lucrare şi vor fi mai mari decât pustnicii cei mai minunaţi?Ispita neamului celui de pe urmă a şi sosit, mai grozav acum, cu apropierea venirii lui Antihrist încât ameninţă să-i piardă pe cei aleşi.Şi nu-i atât de periculoasă ispita care vine de la vrăjmaşii lui Dumnezeu, de la atei, de la cei cu grija numai la cele pământeşti sau de la cei destrăbălaţi cari nu pot uşor să vatăme pe creştini. Pericolul vine de la fraţii cei mincinoşi, cari sunt duşmani ascunşi cu atât mai periculoşi, cu cât cred că ei sunt fraţi curaţi. Predică şi ei Ortodoxia, dar oarecum schimbată şi prefăcută după placul lumii acesteia şi a stăpânitorului acestei lumi.

Replică la textul de mai sus:

Cei ce au schimbat cuvintele din pateric sînt suflete jegoase….. ascunse şi m.periculoase şi prefăcute,iată mai jos textul din pateric şi am să vă arăt ce se înţelege din ambele texte:

Pentru avva Ishirion

Fraţii părinţi ai Schitului au proorocit pentru neamul cel de pe urmă. Ce am lucrat noi?, ziceau ei. Şi răspunzând unul din ei, mare cu viaţa şi cu numele, avva Ishirion, a zis: noi poruncile lui Dumnezeu le-am făcut. Şi răspunzând fraţii au zis: dar cei după noi, oare ce vor face? Şi a zis: vor să vină la jumătatea lucrului nostru. Şi au zis fraţii: dar cei după dânşii? A zis avva Ishirion: nu au nicidecum lucru cei ai neamului şi rândului aceluia, ci va să le vină lor ispită. Şi cei ce se vor afla lămuriţi în vremea aceea, mai mari şi decât noi şi decât părinţii noştri se vor afla.

Deci au întrebat toţi că scrie-ziceau ei-apoi scrie-ce am lucrat-că dacă încă mai lucrează şi acum înseamnă că nu sînt sfinţi că incă mai au de lucru.ava Ishirion a întărit-leam făcut-adică leam finalizat,iar din primul text se înţelege că au lucrat dar nu şi că au finalizat lucrarea.auzi ce blasfemie:că ceilalţi vor face numai pe jumate că se vede erau handicapaţi. dincolo zice: că vor veni la jumătatea lucrului nostru- ce înseamnă că experienţa lor avea săi ajute iar aceia trebuia să continue jumatea cealaltă păzind ce au primit.iar neamul de pe urmă se mîntuie în automat nefăcind nimic!stai că scrie că le vine ispită-ceo fi aia?!le iese bau-bau în cale,ei zic doamne păzeşte,doamne fereşte şi gata să mîntuie!sic!  păi din textul original se înţelege altceva:nu că nu trebuie sau că nu pot să mai facă nimic, ci se referă că taina desăvîrşirii a fost desfăcuta şi e ascunsă în vieţile sfintilor în care vom fi ispitiţi a crede sau nu deci credinţa se probează în punerea în practică cît de puţin din toate ce leau facut sfinţii astfel păzind rînduiala neschimbată.eee!!!cam greu ce ziceţi?păi deaia sa şi zis cei de pe urmă vor fi cei dintîi.nu cumva voi credeaţi că locurile din faţă se cîştigă aşa pe dea moaca,alea uşor de cîştigat sau ocupat;acui acu,fricoşilor ce să vă fac dacă vă ghiftuiţi cu pifteluţe pufoase de cartofi în post prajite în margarină 100%vegetală.de ce vă e frică!?simplu-naveţi catehismul făcut.oaa!ceo fi aia că doar sînteţi creştini domnule,sînteţi gata toţi să vă daţi viaţa pt. Hriistos numa că mucenicia e valabilă cînd ştiţi pt.cine vă daţi la moarte.botezu fără catehism zice la canoane că nu e botez că orice creştin trebuie să cunoască legea bisericii-hoplaaa!e grele?păi da- că voi naveţi timp, că vă criticaţi unii pe alţii fără să vă aduceţi nici o învăţatură decît delea de vă conduc spre iad,dacă sar face o cursă care ajunge primu la iad aţi cîştiga toţi în fotografie.sînt unii care îşi fac şi autocritica în public de fapt fac circ auzi „sîntem o biserică de mămăligă”nu există aşa ceva,poate o mămăligă pusă întro formă de biserică da nu prea am auzit,poate de cozonac.de fapt ăştia sînt unii care învîrt la mămăligă,da şi cînd so termina mălaiu oaaa!ceo să mai postească numa că postu ăla nu se pune,sîc!aici vam dat un mic rezumat la cuvînt căci sunt f. Multe de detaliat am raspuns doar aşa pentru negarea sfintilor şi perversiunea schimonosirii cuvintului lăsat noua pt.mîntuire,neruşinaţilor naveţi iertare nici în veacul acesta nici în cele ce vor să fie.

14 răspunsuri to “În Pateric scrie că…………”

 1. Bucurie m-a cuprins citind aceasta talcuire. Am citit degeaba patericul. N-am inteles nimic din Sfintii Parinti.

  Peste tot aud spunandu-se, ca traim vremuri grele, ca sunt vremurile de pe urma si caderea omului e mare, ca mantuirea nu mai e pentru noi cei de astazi. Cumva, de ne-om mantui ca ultimii. Iata aici cuvant care spune ca ridicarea omului poate fi si mai mare, si ca cuvantul Mantuitorului ca „vor fi cei de pre urma intaiu” (Matei 20:16) sau Apostolul care indeamna asa sa alergam ca sa fim primii (I Corinteni 9:24), n-au fost niciodata mai potrivite ca acum; si ca ultimele locuri la care „ravnim sa ni se dea” au fost ocupate. Singura optiune pe care o avem e sa ne mantuim ca primii, dupa cuvantul Domnului „imparatia cerurilor se sileste, si silitorii o rapesc pre ea” (Matei 11:12). Iata cinstea de a ne fi nascut in zilele de astazi, iata duhul. Daca, in alte vremuri ostenitorii imparatiei cerurilor cautau mile intregi mergand pe jos prin pustie si lipsuri, un ava purtator de Duh Sfant, pentru a primi cuvant mantuitor si pentru a-l lucra ani de zile – astazi noua (celor ce ne plangem ca suntem slabi, ca nu mai sunt duhovnici, ca mantuirea e grea) ni s-a transmis prin carti intelepciunea lor pt a ne intari in rabdarea ispitelor, inca mai putem citi cuvintele lor marturisite cu sange mucenicesc, lucrate in nevointa si sudoare, inca mai sunt oameni care vad lumina din carti (cine stie cati?!). Nu degeaba uratorul binelui cauta sa le schimbe („indrepte”!!) si pe acestea.

  • Vederea vine de la faptuire ,nu te grabi sa te botezi ci sati faci catehismul,daca nu gasesti pe nime sa te increzi dute lasfinta traditie: scrierile sfintilor,scriptura si mai ales legea bisericii (pedalionul)-acolo scrie cum trebuie judecati toti si nu judeca dupa capul tau,daca nu intelegi ceva intreaba pe cine vrei insa cerceteaza raspunsurile daca au marturii din scripturi sau sfinta traditie.am spus odata unui arhimandrit un cuvint si el sa uitat la mine ca la una plecata cu sorcova,dupa 4ani mia zis –am gasit cuvintul in viata sfintului conon.deci ia aminte sa nu judeci pe nimeni oricit de straniu ti se va parea ci numai cerceteaza ce a zis;si roagate in tot ce faci,ca altminteri nu te va luminaDumnezeu sa intelegi ce citesti si ti se vor aparea ori ca povesti de adormit copii ori incilcite de neinteles.asa mi se pareau si mie la inceput textele filocalice si mam oprit sa mai citesc si ma rugam.acum nu mai am nevoie sa ma duc la texte caci toate ce sau scris si se vor mai scrie lea scris Hriistos in inimile noastre pe vremea cind au adus la El pe curva si el scria cu degetul pe pamintul inimilor noastre,numai ca El trebuie sa vina si sa faca lumina ca sa vedem sa citim.ca El sa numai plece este musai sa ne botezam caci botezul e pecetluirea fagaduintei noastre ca neam lepadat de satana si neam daruit biserici vii lui Dumnezeu si vom apara acestea de tilhari si le vom infrumuseta cu toata fapta cea buna.deci ia aminte ca infrumusetarea se face aici pe pamint si cu aceasta te vei duce in eternitate…..

 2. S-a profetit ca toate bisericile vor cadea in erezie! S-a scris si ca pe Biserica lui Hristos, portile iadului nu o vor birui! Difera Biserica lui Hristos de bisericile care vor cadea cu toate in erezie? Se spune si ca nu exista mantuire in afara Bisericii! S-a profetit si ca antihrist ii va birui pe sfinti! Traim aceste vremuri? Cum ramane cu mantuirea noastra? Ne sta in puteri sa ne mantuim, e lucru greu? In biserici pluteste resemnarea, un fel de nadejde deznadajduita – se poate auzi adesea in predicile preotilor: … sa nadajduim ca Bunul Dumnezeu sa ne mantuiasca si pe noi, sa ne dea si noua un coltisor smerit de rai … cand s-or inchide portile raiului se ne impinga si pe noi inauntru, ca ultimii … s-ar parea ca a ravni dupa un loc mai slavit in rai, e lucru mandru, arogant – asa ca suntem indemnati sa concuram pe acele ultime locuri …
  Si daca acele ultime locuri sunt intradevar ocupate?! Ce ne facem? Nu cumva cerurile ne sunt inchise? Daca lucrarea minciunii e atat de mare in ziua de astazi, nu cumva cel ce reuseste sa se mantuie e slavit de Dumnezeu pe un loc mare in Imparatia Cerurilor ?! Daca a ravni dupa un loc mare in Imparatia Cerurilor este lipsa de smerenie, cum ramane cu Maica Domnului care e Imparateasa Cerurilor si care are smerenie desavarsita?!
  Sfantul Simeon Noul Teolog, scrie impotriva invataturilor bisericii de astazi ca fiind erezia ce le include pe toate (Cateheza 29):

  Fraţilor si parinţilor,mulţi spun în fiecare zi si-i auzim si noi zicând: “Dacă am fi fost în zilele apostolilor şi ne-am fi învrednicit să-L vedem pe Hristos ca aceeia, am fi devenit şi noi sfinţi ca şi aceia”, neştiind că Acelaşi este Cel ce a grăit şi grăieşte şi atunci şi acum în întreaga lume; căci dacă Cel din vechime şi Cel de acum nu este Acelaşi, fiind Dumnezeu deopotrivă şi întu toate, şi în lucrările Sale şi în riturile liturgice, cum se arată atunci Tatăl lucrând pururea în Fiul şi Fiul lucrând pururea în Tatăl [Ioan 10,38; 14,10-11] prin Duhul spunând acestea: “Tatăl Meu până acum lucrează, şi Eu lucrez” [Ioan 5,17]?
  Dară poate va zice cineva: “Nu este acelaşi lucru faptul de a-L fi văzut pe Acela atunci, şi de a auzi acum numai cuvintele Lui şi de a fi învăţat cele privitoare la El si la Împărăţia Lui”. Şi eu zic că ceea ce este acum nu e deloc acelaşi lucru cu ceea ce era atunci, căci ceea ce e acum e mult mai mult şi ne duce mult mai uşor spre o credinţă şi o certitudine mult mai mare, mai presus decât faptul de a-L fi văzut şi auzit atunci trupeşte. Fiindcă atunci El apărea iudeilor celor nerecunoscători ca un om de jos, iar acum este propovăduit Dumnezeu adevărat. Atunci petrecea şi mânca trupeşte împreună cu vameşii şi păcătoşii [Matei 9,10], iar acum şade de-a dreapta lui Dumnezeu [Marcu 16,19], El, Cel ce niciodată şi nicidecum n-a fost despărţit de El, şi este crezut că hrăneşte lumea toată, şi despre Care spunem, dacă credem, că “fără El nimic nu s-ar fi făcut din ce s-a făcut” [Ioan 1,3]. Atunci era dispreţuit şi de către cei mai de jos care ziceau: “Oare nu este acesta fiul Mariei [Marcu 6,3] şi al lui Iosif, teslarul [Matei 13,55]?” iar acum este închinat ca Fiu al Dumnezeului Celui adevărat şi Dumnezeu adevărat de împăraţi şi dregători, şi ia slăvit şi îi slăveşte pe cei ce “se închină Lui în Duh şi în Adevăr” [Ioan 4,24] – chiar dacă îi şi mustră atunci când păcătuiesc – făcându-i toiege de fier peste toate neamurile păgâne care sunt sub cer, şi care sunt ca nişte vase de lut [Ps 2,8-9; Ap 2,27]. Atunci era socotit ca un om oarecare între ceilalţi oameni, stricăcios şi muritor, şi lucru mare era a recunoaşte într-un trup omenesc pe Dumnezeu Cel fără chip şi nevăzut Care în El a luat chip în mod neschimbat şi nemutat şi a fost văzut om întreg neavând nimic mai mult faţă de ceilalţi oameni în cele văzute, ci mâncând, bând [Matei 11,19], dormind [Matei 8,24], asudând [Luca 22,44] şi ostenind [Ioan 4,6] şi făcând toate cele omeneşti, afară de păcat [Evr 4,15], a-L vedea aşa şi a crede că Acela este Dumnezeu Care a făcut însuşi cerul şi pământul şi toate cele dintr-însele [FA 4,24]. Căci pentru aceasta l-a fericit Stăpânul pe Petru când a zis: “Tu eşti Fiul Dumnezeului celui viu” [Matei 16,16], zicând: “Fericit eşti, Simon bar Iona, că nu trup şi sânge ţi-au descoperit ţie acestea – adică să vezi şi să spui – ci Tatăl Meu care este în ceruri” [Matei 16,17]. Astfel încât cel care îl aude acum strigând în fiecare zi prin Sfintele Evanghelii şi vestind voia Tatălui Lui Celui binecuvântat, şi nu-L ascultă cu frică şi cutremur [Ef 6,5] şi nu păzeşte cele poruncite de El, n-ar fi suportat nicidecum să creadă în El, chiar dacă ar fi fost de faţă, L-ar fi văzut şi L-ar fi auzit învăţând; mai mult, teamă mi-e că, necrezând defel, l-ar fi hulit socotindu-l potivnic al lui Dumnezeu şi nu Dumnezeu adevărat. Acestea le spun cei care unt mai groşi la înţelegere decât alţii. Ce spun însă cei mai evlavioşi decât aceştia? “Dacă am fi fost în vremurile Sfinţilor Părinţi ne-am fi luptat şi noi. Căci, privind la vieţuirea lor cea bună şi la luptele lor, ne-am fi aprins şi noi de zel. Acum însă, vieţuind cu oameni leneşi şi uşuratici, suntem duşi şi târâţi împreuna cu ei şi, fără să vrem, pierim împreună cu ei”, neştiind, nici ei, pe cât se pare, că noi, mai mult decât aceia, suntem la liman. Căci în vremurile Părinţilor noştri erau multe erezii – să audă şi aceştia! – mulţi hristoşi mincinoşi [2Cor 11,13], mulţi învăţători mincinoşi [2Ptr 2,1] care umblau de jur-împrejur cu îndrăznelă semănând neghina celui rău [Matei 13,25], şi care, prinzând pe mulţi cu cuvintele lor şi amăgindu-i, au trimis la pierire sufletele lor….
  Vorbesc despre aceia şi-i numesc “eretici” pe cei care zic că nu există cineva în timpurile noastre şi în mijlocul nostru care să poată păzi poruncile evanghelice şi să devină asemenea Sfinţilor Părinţi: adică întâi de toate credincios şi făptuitor – căci credinţa se arată prin fapte [Iac 2,18] aşa cum se arată asemănarea feţei în oglindă -, apoi contemplativ şi văzător de Dumnezeu pentru faptul de a fi fost adică luminat şi a fi primit Duhul Sfânt şi de-a fi văzut prin El pe Fiul împreună cu Tatăl. Cei ce zic deci că aceasta e cu neputintă nu au numai o erezie ci, dacă se pote spune aşa, au toate ereziile la un loc, aceasta din urmă depăşindu-le şi acoperindu-le pin lipsa ei de evlavie şi excesul blasfemiei ei pe toate acelea. Cine spune aceasta răstoarnă toate dumnezeieştile Scripturi. În zadar, socotesc, zice zadarnicul acela, se mai citeşte Sfânta Evanghelie, în zadar, dă el mărturie, se mai citesc ori s-au scris scrierile Marelui Vasile şi ale celorlalţi preoţi şi cuvioşi. Deci, dacă ne este cu neputinţă a face cu lucrul şi a păzi neîncetat cele pe care le spune Dumnezeu şi pe care toţi sfinţii le-au făptuit mai întâi ei înşişi toate, iar apoi, scriindu-le, ni le-au lăsat spre povăţuirea noastră [1Cor 10,11], pentru ce s-au mai ostenit aceia să le scrie şi se mai citesc acum în biserici? Cei ce spun acestea închid cerul [Matei 23,13] pe care ni l-a deschis Hristos şi taie calea spre Acela, pe care El Însuşi ne-a înnoit-o [Evr 10,19-20]. Căci, în vreme ce Acela Dumnezeu fiind peste toate, stand la poarta cerului şi plecându-Se, e văzut de toţi credincioşii strigând şi zicând prin Sfânta Evanghelie: “Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi” [Matei 11,28], potrivnicii lui Dumnezeu aceştia sau, mai bine zis, aceşti potrivnici ai lui Hristos zic: “Este cu neputinţă aceasta, este cu neputinţă!” Acestora Stăpânul le spune pe drept cuvânt cu glas mare: “Vai vouă cărturarilor şi fariseilor [Matei 23,13-15]! Vai vouă, călăuze oarbe orbilor [Matei 23,16; 15,14] că nu intaţi în Împărăţia lui Dumnezeu şi pe cei ce vor să intre îi împiedicaţi! [Matei 23,13; Luca 11,52]”. În vreme ce Acela fericeşte în mod deschis pe cei ce plâng [Matei 5,4], aceştia spun că e cu neputinţă ca cineva să plângă şi să se întristeze în fiecare zi. O, ce nesimţire şi ce gură nepăzită care scoate din ea glăsuiri întinate împotriva Dumnezeului Celui Preaînalt şi face să devină pradă fiarelor oile lui Hristos pentu care şi-a vărsat sângele Însuşi Fiul Cel Unul-Născut al lui Dumnezeu. Cu adevărat bine zice David, părintele lui Dumnezeu, proorocind despre unii ca aceştia: “Fiii oamenilor, dinţii lor sunt arme şi săgeţi şi limba lor sabie ascuţită” [Ps 56,5].

 3. Apreciez ca te stradui sa citesti si esti destul de informat dar nici nu pot sati zic bravo,ca asa sint eu mai exigenta,daca nu chiar de un stil extrem-ca doar nu ne jucam dea mintuirea!?textul tau incepe in ansamblu cu niste intrebari la care dintre ele iti dai singur raspuns mai jos.afara de citeva greseli nu e ca ar fi rau ce ai scris numai ca trebuie vazut scopul cu care ai scris.eu tin sa te bag putin in oala lui razvan.m de apostol.inteleg indignarea ta de incepator, dar asta nu te ajuta sa te mintui,daca incepi sa dai lectii inainte sa stai bine pe picioare te duci usor ,usor la judecata personala si implicit la ura.trebuie foarte mare atentie si aceasta se lucreaza cu rugaciunea-ea te invata toate.una e sa intelegi cu mintea si alta cu inima.imi pari unul care sa dus la restaurant si a comandat o balena si vrea so inghita si toata.iao si tu pe bucati.eu pot sa tio dau si toata dar,fara lucrare faci indigestie si vomiti si ceam rezolvat.deci decidete la ce vrei sati raspund,ca nu prea se intelege.si mai roagate din cind in cind.

 4. Referitor la ce a scris „catehumen” dacă trăim vremurile de pe urmă, sunt mulţi creştini care zic asta şi se resemnează să nu mai caute adevărul căci „în vremurile din urmă toate bisericile or să fie în erezie”.

  Vreau să spun doar că nu trebuie să ne panicăm şi să numărăm zilele (este şi asta un păcat) iar apoi să zicem că nu mai trebuie să mergem la biserică că vai de noi mîine vine sfîrşitul lumii. Mai este o categorie de creştini care se fac circ ca să sperie lumea (o mică aluzie la cel care se laudă că a făcut puşcărie şi are acum un blog despre sfîrşitul lumii). Dacă au dreptate de ce nu se luptă pt salvarea sufletelor lor ? De ce nu lasă o clipă circul şi de ce nu fug pe la Sîntul Munte să se mîntuiească acolo ? Ei zic doar că vine sfîrşitul iar Biserica Oficială nu este bună şi că afară de dînsa nu mai există nici o opţiune, deci să stăm acasă şi cu atenţia îndreptată către cipuri şi ţări anglo-saxone fără să ne mai interesam de Hristos. Eu zic că aceştia fac munca satanei şi că mulţi fraţi de-ai noştrii au căzut în capcana lor.

  • kp
   1.eu cred ca cine se panicheaza nu e crestin deloc ,caci unul adevarat se bucura de venirea imparatiei asta nu inseamna ca nu trebuie sal preocupe faptul cal va gasi nepregatit.
   2.nu poate sa te forteze nime nici sa mergi la biserica nici sa stai acasa,roagate si ascultati inima si fa dupa cum te mustra constiinta.insa sint si cazuri dau un ex.:cind daca ii vine cuiva sal ia pe popa de git sau pe altul din biserica mai bine sa se roage acasa pina cei trece, sau gaseste alta biserica in care sasi gaseasca pacea.
   3.nu poate nimeni sa sperie pe nime si nici sal sminteasca,caci cel ce este smintit de la el insusi cauta sa dea vina pe altul si in final pe Dumnezeu,deci crestinul ia ce este bun de pe la fiecare si ce e rau ocoleste si merge pe calea pe care a apucat intru nadejde fara sa se mai uite inapoi. scrie imi pare pe ultima pagina a apocalipsei cinei sfint sa se sfinteasca inca ,mincinosii sa minta mai departe…
   4.sfintul munte poate sa fie si in inima ta daca lucrezi rugaciunea,sau in oricare alt loc.
   5.no sa vina nimeni cu microcipurile asta a fost o diversiune –sperietoare pentru adormit copii.aparatele care va iau pozele direct in calculator au anexate un altul laser cu care marcheaza dupa citirea pacatelor prin iris(ochi)dupa care “n”citiri se decide insemnarea sau nu-ca zice cu inselare se vor face toate si nu pe fata si numai cei ce au minte sa inteleaga vor pricepe.
   5.trebuie sa te mai uiti ce scrii ca te contrazici- daca fac munca satanei atunci nu sint crestini,si fratii nu prea frati caci nu stiu prea multe despre crestinism altfe nu cadeau la unii ca acestia.la unii ca hristofor &clans se mai intelege ca pe acestia satana ii lucreaza foarte subtil.
   Siti mai concluzionez cu ceva de smintit numai preotii si ranguri superioare purtatoare de patrafir, o pot face si nu ceilalti intre ei.caci sau fagaduit cu fagaduinta infricosata.de aceea sa scris vai de cei ce va sminti pe unii ca acestia mici.

   • Nu mă contrazic, căci ei se autodeclară „creştini ortodocşi pocăiţi”, şi la o adică şi papistaşii sau protestanţii sunt tot creştini, aşa şi aceştia sunt tot din familia extinsă a creştinismului fie că-s în vreo sectă sau că-s doar popi stilişti sau viitori popi care se luptă pt pîinea lor, nu pt mîntuirea oamenilor.
    Despre cei care sperie lumea că vine sfîrşitul am zis că fac munca satanei, tot ei îşi zic „creştini”, cine-s eu să-i contrazic ? Îi las să sperie pe fraierii şi să-i facă să fugă prin munţi, aşa cum zic ei mereu, au doar două griji: unde fug şi ce or să mănînce şi bea.

    Şi nu doar preoţii de rang superior o pot face, ci oricine, de la cel mai mare preot pînă la cel mai mic mirean, în funcţie de cunoştinţe unii or să fie iertaţi parţial că au avut educaţia necesară ca să ia decizia corectă însă toţi or să fie pedepsiţi.
    Mai consider că acelaşi nivel de cunoştinţe îl are şi un preot stilist şi patriarhul Daniel, însă mai vinovat este preotul simplu căci el merge pe la casele oamenilor şi el îi minte şi cînd află că cineva caută adevărul, răspîndeşte minciuni ca să-i facă rău persoanei respective şi să nu mai ajungă la credinţa cea adevărată.
    Hristofor este basarabean iar ei au permisiunea din partea Bisericii Oficiale să folosească calendarul ortodox, deci nu vede lumea de dincolo de Prut la fel cum o vedem noi, poate este şi el doar interesat să-şi procure pîinea.

   • kp
    Se vede ca tu nu ai catehismul facut ca deasemeni marea majoritate ,caci altfel nu ai gindi asa.nu exista aceasta familie extinsa a crestinismului de care vorbesti tu.zice la psaltire ca dumnezeii lor sunt draci,si in noul testament zice multi hristosi mincinosi vor veni sa nu credeti,daca tie iti place sa fii ecumenist nu te opreste nimeni,numai ca sf.parinti au blestemat pe unii ca acestia ba chiar iau numit mai rai decit pagini.deci crestin este cel ce tine predania toata a lui Hriistos care nea lasato noua pina azi prin sfintii lui.cei ce se lupta pt.piinea lor sunt slugile satanei caci altceva sau fagaduit fie ei preoti de orice rang sau calugari.te inseli crezind ca cei ce fug in munti sunt fraieri speriosi.aceasta fuga inseamna aici ca sa se grabeasca sa se lepede de cele lumesti caci acolo in munti merg sa se lupte fata catre fata cu dracii,deci in nici un caz nu pot fi fricosi unii ca acestia.ei nu au grija de baut si de mincat caci Dumnezeul minunilor poarta lor de grija lor.cei ce fug cu griji in munti nu se duc nu se duc pt.Dumnezeu ci ca sa caute senzatii sau altceva.nu exista iertare partiala aceasta este o invatatura catolica care a dus la inventatea purgatoriului.nu stiu ce vrei sa spui printrun stilist ca acestia sint cei pe nou ca ei au inventat stilul-mai citeste si celelalte comentarii de pe blog-in orice caz nu toti au aceiasi cunoastere .cine voieste sa creasca in aceasta e musai sa se afle in lumina,iar cine nu se mai gaseste in lumina adica pazitor al legii lui Hriistos,orbecaie in bezna si leau ramas doar ceva cunostinte cum zici tu ,dar care nu le ajuta de multe ori decit sa se afunde in bezna si mai mare;iar intre ei e diferenta foarte mare caci unii orbecaie in b.de m.b.de 1000de ani altii de la 1924,e.t.c.cei din ranguri superioare vor primi pedeapsa mai mare decit cei din ranguri inferioare ,chiar daca tie tie ciuda pe ala care vine siti bate la usa ,si vrei sa iei apararea lui daniel.nu te teme ca nu poate nimeni sa opreasca pe cel ce cauta adevarul.nu are scuze hristofor ca nu are rugaciune sa vada dincolo de prut ,pentru ce sia facut sait? ,sau trebuia sa scr.doar pt.basarabeni ce nu stie cel va intreba Mintuitorul la judecata?spunemi cui tii partea ca sati spun cine esti?eu personal tin partea lui Hriistos si a sfintiilor si a celor ce se straduiesc sa pazeasca(=sa faptuiasca)aceasta cale.

 5. Citesc scrierile sfinte pt ca e comod, cand ma asez la rugaciune nu mai e comod. Uneori o fac cu sila. Atunci cand citesc scrierile sfinte, ma cuprinde indignarea ca imi lipseste lucrarea, lupta cu patimile, pt ca textele sfinte, in ansamblul lor, indeamna nu la lectura neincetata ci la rugaciune neincetata si fapta neincetata, la lucrarea despatimirii. Dar se intampla ca si atunci cand citesc din cele sfinte sa ma ia somnu, sau sa parcurg textul cu ochii fara sa inteleg nimic. Se mai intampla sa mai gasesc un margaritar, si-atunci imi vine sa strig pt cei din jur: Priviti-l! Uitati cat de frumos cum straluceste! Cum s-a intamplat si cand am citit talcuirea de mai sus si altele pe care le-ai scris! Apoi in minte devin propovaduitor, ma vad cu ochii mintii in centrul atentiei cum spun unuia sau altuia despre cele dupa care imi stralucesc ochii, zicand: Acesta-i adevarul! Astfel devin apostol dupa cum ai spus, dar nu unul faptuitor al cuvintelor propovaduite ci unul indemnat de
  impresia artistica, de slava desarta, si in paralel cu asta ma vad si un cautator de margaritare. Cred ca ma aseaman catolicului si protestantului, si inca unul care se adapa din apele vii ale ortodoxiei. Aceasta-i boala!
  Cand am pus intrebarile acelea nu m-am gandit numai la mantuirea mea ci si la mantuirea altora. Pt ca vad internetul ca un loc al impatimirii, nicidecum ca ar aduce ceva bun – insusi faptul de a ma aseza la tastatura in fata unui monitor nu e altceva decat vechea inchinare la idoli, acum idoli nu mai sunt lemn sau lut ci au cabluri, memorii si monitoare – iar comunicarea la distanta cu fetze necunoscute si conexiunea asta intre oameni via internet sau celulare aduce a recladire a vechiului turn babel pe care Domnul l-a nimicit prin amestecarea limbilor, pt ca omoara cuvantul in om prin vorbire neincetata, nemai putandu-se curati pt a deveni o arma a duhului, cand Parintii practicau tacerea lucratoare. Si daca cineva se aseaza in fata monitorului fara scop mantuitor, si gaseste scris despre Biserica lui Hristos si despre rugaciunea lucratoare, poate fi acesta carligul de scapare din mreaja propovaduitorilor lui antihrist (mai ales din cele pe care le numim biserici).Cred ca nu stiu sa ma rog deaceea nu prind putere am incercat ceva dar mi sa parut ca ma tacanesc si cind am intrebat prin minastiri mi sa spus sa ma opresc ca nu mai e pentru zilele noastre.Spunemi ceva despre rugaciune .

  • Nu am avut posib.sati preg. inca raspunsul.trebuie sa o luam de la capat am sa fac o alta categor.despre rugaciune chiar daca ai inclinatie sa te smeresti,incet incet poti ajunge sa te mindresti cu smerenia si de aceia nu poti avansa si bati pasul pe loc.

 6. @AriVeronica

  Nu am scris nicăieri că ereticii (stil nou, catolici şi protestanţi) ajung să se mîntuiască, deci nu-s ecumenist, dacă eram ecumenist nu mai părăseam biserica eretică ca să devin Ortodox.
  Este de la sine înţeles că acolo unde am folosit cuvîntul „stilist” m-am referit exclusiv la cei ce ţin calendarul inventat de Papă. Pentru mine conducerea şi o mare parte din clerul Bisericii Oficiale Romîne nici nu există, nu am nici un fel de dorinţă să mă contrazic sau să mă cert cu dînşii. Problema mea sunt preoţii stilişti (Biserica Oficială Romînă) căci ei răspîndesc minciunile şi prin asta îmi fac rău, nici cu ei nu vreau să mă cert ci doar să nu mai mintă atunci cînd cineva îi întreabă despre Biserica Ortodoxă de Răsărit din Romînia.
  Am primit de la Hristos informaţiile necesare pentru mîntuirea mea şi care este Biserica cea Adevărată pe diferite căi astfel încît să pot să pricep, ai dreptate sunt multe lucruri pe care nu le cunosc şi unele care nici nu vreau să-mi bat capul cu ele, poate că dacă mă chinui cu ele or să mă îndepărteze de la credinţă şi să devin un robot dicţionar ateu, aşa cum sunt mulţi care ştiu despre sfinţi şi despre legile bisericeşti dar în sufletul lor nu au nici un gram de credinţă. O să continui să-mi văd de ograda mea şi să nu-mi bag nasul în treburile Bisericii.

 7. vezi ca si dracii cred numai ca folosesc rau credinta,eu nu contest ca cuiva sai fie aratat de la Dumnezeu ceva in viata, numai ca El nu ni le arata toate ca nu le putem primi,deci daca tia aratat ca biserica ta e infalibila nu era Dumnezeu si daca stii si tot ce trebuie sa te mintui atunci rezulta ca te si crezi sfint,eu sint una care isi baga nasul unde nui fierbe oala si oalele acum fierb peste tot,canoanele orice crestin trebuie sa le cunoasca caci prin necunoastere au fost dusi de nas noi calendaristi.fa cum te indeamna constiinta eu nu am ce sati mai raspund.cred ca nu mai are sens sa scrii aici atita timp cit nu te mai intereseaza sa fii crestin (sa cunosti canoanele)caci pe aceste legi sta biserica ca pe niste piloane sau cade cind cind sunt darimate si calcate in picioare.

 8. Se pare că avem o problemă de comunicare căci noi doi nu ne înţelegem deloc, iar dacă urmăresc felul agresiv de a scrie articole şi unele mărunte greşeli gramaticale tind să cred că nu este vina mea pt neînţelege celor discutate. Te-am întrebat pe e-mail cam ce vîrstă ai şi de ce atîta agresivitate în ce ai scris pe blog, se pare că nu ai citit mesajul, dar eram oarecum curios cu ce fel de persoană comunic.

  Hai să te lămuresc:
  – Nu am avut vedenii, nici îngeri nici pe Hristos. Uneori găseşti ceva pe internet, sau un articol din gazeta locală, sau auzi în autobuz o conversaţie, sunt şi astea nişte metode prin care Dumnezeu te atenţionează în legătură cu ceva. În cazul meu a fost mai uşor, căutam ceva despre situaţia socială în Balcanii de după primul război mondial, atunci am aflat de schimbarea calendarului şi de schizma şi ereziile ce au urmat. De locaţia unei biserici ortodoxe româneşti de stil vechi am aflat tot din întîmplare. Consider că am fost ajutat de Dumnezeu să aflu acestea, îngerii se arată doar sfinţilor, nu au nici o treabă cu mine.
  – Biserica din care fac parte este cea al cărei Mitropolit este Vlasie Mogârzan, din moment ce ai aceleaşi nemulţumiri ca şi Vasile Danion, saccsiv sau alţi războinici internauţi cu nemulţumiri, tind să cred că nu facem parte din aceaşi biserică (noi doi). Îmi fulgeră prin minte ideea că poate urmăreşti să faci un rău Bisericii prin articolele şi comentariile pline de insulte şi cu limbaj aproape colorat, aşa ceva nu este normal pt o femeie.
  – Nu-s sfînt, nici nu mă cred şi nici nu vreau să ajung. Nici nu-mi bat capul cu tot felul de canoane pe care nu le înţeleg, mai bine cîte o frămitură pe care o înţeleg decît un vagon şi să nu pricep nimic. Cu alte cuvinte (din popor): atîta minte am, atît mă duce capu.
  – Fiecare cu mîntuirea lui, iar dacă eu mă mişc mai încet în domeniul ăsta înseamnă că eu sunt cel care pierde, doar a durat jumătate de an ca să mă hotărăsc dacă să trec la Biserica Ortodoxă de Răsărit sau nu, şi ca să ajung la nivelul tău/vostru de cunoştinţe o să am nevoie de mii de ani. În schimb îmi permit să-ţi fac o observaţie că prea ai analizat toate cele, dar bazele le-ai cam ignorat, altfel grăieşte o femeie creştină sau o femeie în general.

  • Problema de comunicare e la tine pe mine nu ma intereseaza greselile tale de ortografie ca nu asta te duce la rai,si nici sa stii ce virsta am nu te mintuie(curiosii mor repede) ca Hriistos si sfintii nu au judecat pe nimeni dupa aceste criterii si nici nu au legat gurile femeilor cum var place voua sa faceti(ca asta e baza crestinismului lavoi),mai citeste vietile sfintelor femei care au fost si apostole dar nu cred ca vei reusi .catehismul in cazul tau scrie la canoane trebuie sa dureze 8luni cel putin, ca nu sintem in razboi sa se faca pogoramint,deci recunosti singur ca nu ai catehismul,caci cel ce primeste botezul si nu are pe acesta complet ,mai apoi il duce dracu unde voieste si se fac ale lui mai rele decit cele dinainte.oricum poti sati cauti alte bloguri e.t.c.unde se scrie mai artistic si corect gramatical eu scriu asa inadins si nu intentionez sa merg la scoala sa invat asa ceva si nu am intentia nici sa fac dragoste pe net cu cuvinte dulcici si texte diplomatice care sint de la draci ,dar tu poti sa o faci nu te opreste nimeni.eu personal am sa ma straduiesc pina dincolo de moarte sa ma fac sfinta acesta este scopul vietii mele,caci porunca avem-fiti sfinti ca Eu Sfint sunt-si nu intra nimeni in rai daca nu este sfint intro anumita masura, caci nu toti sunt la fel.daca esti insurat invato pe femeia ta cum sa graiasca eu nu sint maritata deci am libertatea de a nu primi lectii de la tine cum trebuie sa scriu sau sa vorbesc.daca tie frica ca pot sa fac vre un rau slatioarei fate si tu bodiguard la usa biserici si ia femeile la bataie inca ce le vezi in strada cum deja au facut bodiguarzii lui vlasie ,ca nu cumva sa deschida gura si sa spuna vre un adevar sau pur si simplu sasi ceara lucrurile furate de asa zisa biserica,poate mintuiti vre o femeie cu metodele astea.sau poti sati iei lancea si calul si sa te duci la slatioara sati aperi biserica de frica unei femei.scris e ca biserica cea adevarata portile iadului nu o vor birui pentru ce te temi ?afara numai in cazul cind e deja e darimata de minciuni si calcari de canoane,numai la astia le e frica si pun bodiguarzi batausi sa nu lase femeile nici macar sa treaca pe strada cu masina; eu nu pot sa fac ascultare de o astfel de biserica vinduta nici daca vreau, caci mam fagaduit sa pazesc calea parintilor celor sfinti si am sa dau socoteala la judecata care oricum e aproape .nu trebuie sa fii sfint ca sa ai vedenii ,orice om de rind poate sa aibe de orice religie,sint dovezi nenumarate in vietile sfintilor dar e probabil ca slatioara sa propovaduiasca si aberatia asta deci iti repet crezi ceti place daca adevarul nuti convine .daca te simti insultat e garantat ca si tu cindva ai insultat pe cineva si acum ai revansa eu nu ma simt insultata ca nu insult pe nimeni si Dumnezeu mia dat sa vad in culori nu in alb-negru(barbat-femeie) cum vedeti voi.acest blog e pentru cei ce vor sa invete canoanele si celelalte si sa nu cada precum au facut alti fara sa se mai scoale,pt. cei ce vor sa se faca sfinti(adica pt.cei ce vor sa mearga la rai-si nu asa cum zice flavian stinsi cu usa),pt.cei ce alearga pe aceasta cale(ca asa sta scris –alegati ca sa fiti primi-)nu am ce sati fac esti tu cel care nu te comformezi acestui blog eu nu am nimic cu tine,TINE CUM POFTESTI,poti sati faci blogul tau si sa inveti femeile cum sa graiasca si cum sasi iubeasca ierarhii indi ferent ce fac nu te opreste nimeni.ITI REPET SI CU ASTA INCHEI CA TIAM ACORDAT DESTUL TIMP:CEL CE SE AFLA INRU ADEVAR STIE CE ESTE DRAGOSTEA SI INTRU ACESTIA NU EXISTA FRICA ,CACI DRAGOSTEA ADEVARATA SCOATE AFARA FRICA(IN FRICA ESTE DURERE CACI PE TINE TE DOARE ADEVARUL SI LAI CLASAT LA INSULTE)DECI NU MAI CITI UNDE VEZI CA SRIU EU CA NU CUMVA SA TE DOARA ADEVARUL MEU.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: