„rugativa neincetat -2-„

…cum iti spuneam prima regula pentru a capata rugaciunea e sa nu judeci.aceasta a spuso Mintuitorul si au repetato multi mai apoi ,dar a ramas o taina intelesul acestei porunci, caci nu venise vremea ca taina sa se descopere,sau daca vrei sati explic asa mai lumeste-nu se inventasera inca microscoapele.puterea microscopului sta in lupele(lentile) lui,deci cu cit are mai multe cu atit vezi mai profund,mai in detaliu.lentilele se gasesc ascunse in sfinta traditie:scripturile,vietile sfintilor e.t.c. si sint in acelasi timp ca niste cheite ce deschid usa raiului(vezi viata sf.Varsanufie de la Optina). aceste cheite se arata celor ce se roaga cu mare rivna cautind pe Dumnezeu.ce vedem deci fara microscop ? ca toata lumea a clasat ce e bine si rau fiecare  dupa cum ii place sau dupa cum a fost educat si judeca dupa aceste sabloane.Dumnezeu nu a zis nu judecati binele sau raul caci stia  ca noi nu stim ce e binele si nici raul ci simplu- nu judecati-deci la lupa ne apare ca nici de bine nici de rau.deci a nu judeca ar fi ceva de genu,cind iti vine gind sa jud.ceva ca ar fi bun sa zici:El stie daca e bun,bun ar fi daca eu mas ruga mai mult;si de ti se arata privirii ca e rau ziti : cine imi spune mie ca e rau,rau sint eu ca altfel eram deja la rai si nu mai marsaluiam prin valea mortii. deci cu alte cuvinte trebuie contracarat cu orice gind ca cu un scut spre a nu judeca de nici un fel.insa daca scutul nu e strasnic judecata  se intoarce iar si te necajeste.acest scut nu trebuie lasat cind  iesi si pe timp ce trece trebuie sal fortifici ca sa nu poata fi patruns.(va urma)

2 răspunsuri to “„rugativa neincetat -2-„”

  1. catehumen Says:

    dacă mă pun în mintea celui ce citea scripturile înainte de venirea Domnului, găsesc că cuvintele din faţa lui ascundeau taine mari şi multe: şi cea mai mare aceasta: venirea lui Dumnezeu pe pămînt în chip de om. Ce mare taină ascundeau cuvintele psaltirii, sau ale profetului Isaia, sau celelate. Deşi cu scriptura veche desluşită, împlinită de Domnul în detaliu, văd cît de greu este şi acuma să potrivesc scrierea cu faptele. Cîtă pătrundere trebuie să fi avut Maica Domnului, care mică fiind şi isteaţă ştia scripturile, şi multe taine cred că desluşise. Sfinţii Vasilie, Grigorie, sf Ioan Gură de Aur multă vreme au petrecut la pustie cercetînd scripturile. Scriptura nouă să ascundă tot aşa taină mare? Să fie Dumnezeu, taină după taină, pt mintea omului? Puterea aceasta a sufletului, cuvîntul, să fie darul Lui pt a-L cunoaşte dezlegîndu-i tainele? După ce a dat Dumnezeu cuvîntul lui Adam, a trimis animalele la dînsul să vadă cum le va numi. I+a plăcut lui Dumnezeu să vadă pe Adam folosind cuvîntul, pt a numi animalele.
    E plăcut a rezolva probleme. Da nu m-am gîndit pînă acum că poate, această viaţă o am pt a rezolva probleme mult mai mari şi mai importante, să cunosc tainele lui Dumnezeu

    • Da cu trecerea timpului tainele sunt si mai mari.desi sint scrise din ce in ce mai clar in proorociile bibliei-Sfintii proorocind decit pentru detalii aparte cum am mai spus.Putrea nu este numai a sufletului ci si a trupului care urmeaza sufletului in drumul spre viata vesnica.Dumnezeu nu are in realitate placeri.(a te face placut Domnului are de fapt alt inteles)Dumnezeu a dat omului libertate si ia spus cal chiama Adam , iar el de plictiseala si mindrie a dat nume animalelor ca ele aveau din principiu trebuia doar sal intrebe pe Dumnezeu (vezi tu insuti ce greu iti e sa intrebi cind ai ceva de facut si preferi sa dai cu capu de 1000 de ori si nici atunci nu intrebi ca asta ar insemna sa te smeresti )orice ne creaza placeri trebuie sa abandonam de voim sa urmam Mintuitorului.
      A cunoaste tainele lui Dumnezeu nus probleme de rezolvat ci realitatea e extrem de mult mai simpla -pina ce nu veti fi precum copiii nu veti mosteni imparatia cerurilor in inimile voastre- deci e deajuns sa intrebi pe Dumnezeu, sa stai de vorba cu El precum Adam putea in principiu dar nu a facuto.asa ca lupta e cu tine insuti sa ajungi a sta prin putere de vorba cu Dumnezeu , si nu precum dracii si cei ce le da voie El ci dincolo de spatiu si de timp, adica oricind. Atunci fara sa realizezi la inceput te vei afla in cunoastere si ea te va hrani pre tine, si nu vei mai simti lipsa de nimic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: