raspuns-ce inseamna sfint?

Catehumen intreaba:

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte miluieşte-ne pe noi
Unul Sfânt, Unul Domn Iisus Hristos
Preasfântă Născătoare

de Dumnezeu, miluieşte-mă
Sfinţii Părinţi

Ce înseamnă SFÂNT?

: Este starea finala la care suntem chemati,prin fapte,cu cea mai mare dintre porunci din noul testament”fiti sfinti ca Eu Sfint sunt”.caci Dumnezeul nostru al crestinilor voieste sa fim ca si El.si iarasi “putere vam dat voua sa va faceti dumnezei iar voi precum dobitoacele umblati”.sau precum demonii ca majoritatea din zilele de azi,iar unii chiar mai rau decit ei caci stiind ce trebuie facut  si facind pe invers te faci mai rau si decit acestia.

Dumnezeu in sine este sfint dar il chemam sfinte pentru ca venind in trup nea aratat cum sa facem sa ne sfintim deci a demonstrat practic ce inseamna sfintenia si inaltinduse dea dreapta Tatalui nea trimis pe Sfintul Duh in completarea acestei demonsratii.caci Sfintul Duh,Domnul de Viata Facatorul,a fost dintodeauna dar omul nu avea cunostinta tainei cum ar putea sa se faca El, locuitor al inimilor noastre si noi biserici vii,adica nemuritori.aceasta cunostinta pe care nea dato Iisus prin exemplul Lui, este taria Duhului Sfint care ne ajuta si noua de a urma lui,si a deveni fara de moarte ca si El.deci sfinta tarie este a sta neclintiti, necirtitori,si toate celelalte virtuti( pe care ne luptam-!nu cu altii ci cu noi insine!- sa le capatam), in orice imprejurare pe drumul spre viata cea vesnica;iar neclintiti nu inseamna in pozitie de drepti musai, ci neclintiti de la scopul final –mintuirea, ca de cite ori ne vom vedea cazuti sa ne ridicam iarasi punind inceput si sa nu existe uitare pentru scopul nostru orice ar fi.

Unul Sfint-ne clarifica ca Dumnezeul nostru este unul singur si fara de asemanare si fiecare dintre noi asemenea Lui,adica Dumnezeul Adevarat e unul singur iar ceilalti sunt draci,si fara de asemanare adica nu poate fi comparat cu nimeni si nimic avind felul lui propriu de a fi care nu poate fi patruns  si deci copia ,la fel fiecare dintre noi nu suntem la fel ci unici fiecare in felul nostru dar asemanatori in esenta-pe care numai creatorul o cunoaste.de aceea e gresit sa ne asemanam-sai copiem pe  altii(in superficie) chiar de sunt sfinti caci astfel ne alegem fara sa ne dam seama o cale mai grea, deoarece mindria ne paste la fiecare pas,si de ce sa nu urmam ceea ce nea fost daruit din principiu?! asemanarea cu sfintii nu inseamna sa ne legam la sireturi la fel ca ei,adica a copia obiceiurile si din asta a face ceva sfint cazind astfel in idolatrie ci a cauta sa urmam virtutilor lor fiecare pe calea proprie pe care o aflam in fata noastra in fiecare astazi. minunea in realitate nu este minune in derularea ei,si in vizionarea ei de catre noi pe moment, ci efectul ei apropiat sau indepartat o face sa devina minune.adica este sau nu este efectul ei mintuitor?,deci de nu se mintuie nimeni in consecinta ea nu poate fi o minune.asa si cu tinutul sau pastratul cum neau lasat parintii.sau luptat pt calendar?nu ci pentru lege.atunci a fost pt.calendar asta nu inseamna ca azi trebuie sa calcam o alta lege pt.ca pazim calendarul, ca atunci se devine idolatrii ai calendaului, chiar daca el este bun.deci in concluzie in esenta lupta a fost  si va fi pentru legea toata si nu pentru una singura ,ca sa intimplat ca intrun timp o lege sa fie la suprafata aceasta nu inseamna ca o putem desparti de celelalte,caci dca vom calca o singura lege sfinta  vom calca pe Sfintul care a facuto adica Duh si nu prea se poate sa taiem pe Acesta in bucati una so calcam ,alta so punem la icoane.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte miluieşte-ne pe noi-este a doua cea mai puternica rugaciune dupa rugaciunea inimii-cintecul ingerilor,el a fost scris de arhanghelul Mihail cu degetul pe o piatra in Sfintul Munte Athos, gradina Maicii Domnului.

Preasfinta Nascatoare… pentru ca o data sfinta ca preoteasa in veci dupa rinduiala lui Melchisedec sa resfintit prin adumbrirea Duhului Sfint,dupre Cuvintul purtatorului de cuvint arhanghelului Gavriil care Cuvint sa intrupat pentru credinta Ei,si nu numai atit……..

8 răspunsuri to “raspuns-ce inseamna sfint?”

 1. Iordanul NU s aintors inapoi!!!

 2. am vazut cum biserica rusa a canonizat un soldat rus ce nu a vrut sa treaca la mahomed asta fara a se spune despre credinta lui!! credinta este prima care este cercetata in cazul unei canonizari ! la fel bor face acatiste si carti si conferinte despre sfintii din puscarii,asa la gramada,dar vad ca daca ia luat unu si altu la puricat se vad cam multe bube ale acestor”sfinti”! e vrajeala ca daca zici ca esti ortodox toti trebuie sa te considere bine credincios desi sant jdemii de credinte diferite care se zic ele:ortodoxe !

  • puneti problema ca mahomedanii ar canoniza pe Sfintul Ioan Iacob Hozevitul. pot ei sa faca canonizari?are vre un efect actiunea lor inauntru comunitatii lor sau in afara?-da am putea spune , in masura credintei lor , dar in realitate ei nu pot canoniza nici chiar pe un Sfint, ci trebuie sa fie biserica adevarata ca sa poata face asa ceva.de unde rezulta ca chiar de mai sint sfinti de canonizat nu are cine so faca. trebuie sa intelegi ca gradul de sfintenie azi trebuie sa nil masuram fiecare in parte si sa nu mai pretindem de la bisericuti si bisericoi nimic ca nu este folos ; astea sunt vremurile de pe urma cind fiecare trebuie sa ia aminte la el insusi in orice loc sar afla caci e pustiu in jurul lui. nu mai pierde timpu si ia aminte la rugaciune ca nu sta mila lui Dumnezeu la infinit deasupra cuiva. e ca si cum cauti acul din caru cu fin pe care la gasit vecinul tau mai inainte si a vrut sa til dea da tu nu crezi ca el la gasit si continui sal cauti…

 3. ce înseamnă „sărac cu duhul”?

  • sint cei care nu au nimic din lumea aceasta, deci sunt saracii acestei lumi in schimb au pe dudul. unii sint indraciti de la nastere si dincolo vor intra in imparatie , altii au pe Duhul Sfint si sint biserici vii si imparatia este deja cu ei…..

 4. cei indraciti nu au darul libertatii de care se bucura ceilalti care intra in Imparatie? Si pentru aceasta lipsa vor intra in Imparatie, ca niste saraci cu duhul?
  sf ap Pavel cearta corintenii ca nu au lepadat dintre ei pe unul care curvea cu femeia tatalui sau, dindu-l satanei ca sufletul sau sa se mintuiasca. deci lipsa aceasta a libertatii de vointa in duh, Dumnezeu o rasplateste?

  • toti au libertatea din principiu insa dupa ce a dato Dumnezeu a si stiut pe fiecare cel duce.. asa ca din mila pentru unii pentru rugaciunile apropiatilor sau faptelor lor , a ingaduit diavolului sai stapineasca in aceasta viata cu acea stapinire de care de la ei insisi nu pot sa se lepede. Apostolul nu la dat pentru aceea satanei ci pentru ca sa nu se molipseasca si altii , ca nu lau indepartat dintre ei, ci vazindul chinuit de diavolul sa se infricoseze si sa nu faca si ei asemenea. nu stiu citi indraciti ai vazut dar chinurile lor sint infricosatoare iar daca ramin in viata este pentru ca diavolul nu poate lua viata de la ei. prin patimirea lor sint pilda multora sa nu faca rau ci sa urmeze Celui Bun. Dumnezeu nu rasplateste asa ceva caci El nu doreste sa se ajunga la acestea dar rautatea omului face pe Cel Bun sa dea cit mai multe sanse de mintuire, deci este o concesie. de rasplata se vorbeste la cei ce urmeaza Lui din voia lor proprie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: