calugari

Am sati scriu asa mai pe scurt dupa care te poti documenta si tu caci e de importanta vitala sa cunosti acestea pentru a te numi pe tine  crestin, si ati alege  dintru inceput drumul pe care voiesti sa mergi.nici nu stiu cu ce sa incep ca sint f.multe de spus.in orice caz nu e ca in lumea materiala cum zici  tu, cu epoleti de maior, general… caci pe Dumnezeu nul putem pacali sau mitui ca sintem buni soldati sau generali.deci daca nu ai demonstrat dinainte ca esti vrednic de primirea ingerilor degeaba ai fost imbracat in haina calugareasca ca ei nu vor ramine cu tine dupa cele 40de zile si dracii vor veni si te vor badjocori; lupta calugarului trebuie sa se petreaca in timp ce e frate,rasofor  ca atunci cind e tuns sa nu fie badjocorit de draci si tirit cu haina cea stralucitoare mai mult decit soarele in noroi.dar so iau mai cu inceputul;dupa botez crestinul are doua cai calugaria si casatoria.de fapt e una singura cea dea doua fiind lasata din mila lui Dumnezeu pt. cei neputinciosi.caci zice apostolul :”ca eu voiesc ca toti sa fie precum sunt si eu,dar…”si deci Duhul Sfint vorbind prin gura lui exprima vointa Lui Dumnezeu.cei casatoriti din necredinta si nefericire pt.ei sustin pina azi antica lozinca ca daca nar fi ei cum sar mai imulti oameni pe pamint, nevoind sa priceapa raspunsul Mintuitorului dat carturarilor ca si din “pietre poate scoate fii lui Israel“facindul pe Dumnezeu deadreptul, neputincios(aceasta lozinca e intarita azi si de asa zisi calugari care opresc in zilele de azi pe cei cu familii sa merga la minastire nestiind ei ca ingerii poarta de grija copiilor celui ce ia lasat pentru Dumnezeu-ai vazut ce mail am primit de la asa zisu ieromonah bonifatie ucenicu lui flavian,ce sa le faci daca nui mai ajungi cu prajina la nas a capatat ucenici pe masura prajinii-si cleopa avea un ucenic,daniel, si lau ridicat dracii la gradul de patriarh ,e la moda nu?)problema e ca sluga ce sa aflat in lumina si na facut ce a sitiut ca trebuie sa faca va fi batuta mai strasnic decit cea aflata in bezna de mai mult de 70 de ani si na vazut sa faca..

.diferenta dintre mireni si calugari e infricosatoare si aproape necunoscuta azi,tocmai din lipsa de calugari adevarati care ar trebui sa propovaduiasca tainele de credinta(am ajuns vremurile precum au prorocit sf.la pateric ca in vremea aceea mirenii precum calugarii si calugarii precum dracii-dar nu lea convenit ce au scris parintii si au schimbat si aici patericul,caci in patericele mai noi scrie invers).

in timp ce calugarul se pregateste leginduse  prin fagaduinta cu Dumnezeu si lepadinduse de voile sale, caci aceasta inseamna tuns,(taierea parului adica a voilor), sa zboare catre viata vesnica facinduse icoana vie pe pamint si biruind, trage din iad pina la al 9lea neam din cei ai lui de dupa trup; mireanul se leaga prin casatorie, barbatul de trupul femeii si invers, fagaduinduse sasi mintuie copiii, pentru aceasta avind sa dea raspuns la judecata. deci calugarul dupa ce a petrecut in minastire 3ani purtind scufia si nu mai putin de 1 an ca rasofor si primind calugaria (schima mica)se leapada de voile sale, de fapt se leapada de trup(adica nusi mai face voile trupului), fagaduinduse sa vietuiasca precum ingerii.de aceea si primeste alti 7ingeri pe linga cel de la botez ca biruind pe cei 8 draci (despre care gasesti scris mai detaliat prin filocalii) sai ajute ai tine departe pe acestia de trupul lui, pe care la daruit lui Hriistos sai fie biserica vie.

in principiu calugaria nu era primita in manastiri ci in pustietati unde vietuiau singuratici iar minastirile sau creat mai apoi pe locul unde acestia se aratau de la Dumnezeu ca ar fi calugari adevarati de unde de multe ori ei se retrageau din nou in singuratate.

bisericile de mamaliga-oficiale de azi neaga existenta acestei posibilitati din principiu deoarece orbecaie fara rugaciune in bezna si nu stiu ei sarmalutii ca cum sa inceput tot cam asa  se va si sfirsi – puternic e Dumnezeu sa scoata fii lui Israel si din cei cu inima de piatra.

intre schima mica si schima mare este iarasi o diferenta megagalactica, acestia din urma, fiind stilpi lumii,la primirea shimei mari ei se fagaduiesc sa se lepede si de suflet-adica sunt gata in orice clipa sasi dea viata pt. Hriistos. cei 4 ingeri pe care ii primesc pe linga cei 8 sint de fapt cele 4 puteri care tin deasupra lor cortul marturiei cel preinchipuit in vechiul testament si dupa cum ia fost aratat Apostolului Ioan in apocalips de catre inger Ierusalimul cel de sus care se pogoara din ceruri,si a fost masurat cu masura de om- adica orice om poate ajunge la aceasta masura,de voieste. despre acestia se stie sigur ca  7 se aflau in sfintul munte iar un al 8 lea in lume printre oameni primind intarire din rugaciunile celor7,dar care este mai mare decit cei 7. cind le vine vremea sa mearga la Domnul,Maica Domnului alege pe altii in locul fiecaruia.acestia sunt cei mai infricosati razboinici care exista chiar daca trupul lor nu o arata caci puterea nu sta in trup ci cu el.

sia facut si diavolul calugarii lui caci sa straduit sa copieze cea vazut la Dumnezeu, ningea, shaolin, budisti, catolici, anglicani,noi si vechi  ortodoxi(-ca toti ce au parasit predania sfintilor in final sau facut pe ei calugarii diavolului deoarece lui au slujit – oricine cade, daca e crestin adevarat, trebuie musai sa puna inceput adica sa se ridice luindo de la capat , iar dei place sa stea in noroi si isi cauta tot felul de scuze pentru sederea lui atunci e mincinos si sia schimbat stapinul).

Despre puterea ce este cu calugarii cei adevarati am sati dau doar un exemplu ca sa nu  lungesc  prea mult si de te intereseaza ceva in particular o sati detaliez pe parcurs.acestia printre altele de voiesc pot sa opreasca timpul in loc.de aceea stiinta delireaza absurdul cind socoteste timpul ,care in realitate se dilata si comprima dupa voia lui Dumnezeu si El asculta de rugamintile slugilor lui credincioase-acesti razboinici(impotriva stihiilor si stapiniilor acestei lumi) pentru care nu mai exista timp si spatiu(ca si aberatia cu invirtitul in jurul soarelui cind pamintul este centrul a tot ce a creat Dumnezeu intre cele materiale).exemplu avem si in vechiul testament pe Isus a lui Navi(caci multi au vietuit si inainte de Hriistos preotie dupa rinduiala lui Melchisedec). oricum orice calugar adevarat poate opri timpul in loc(exemplele din vietile sfintilor scrise  sint mai multe-cel mai celebru fiind cind un un parinte sa pierdut pe drumul de intoarcere la schit si a zis soarelui(luminii) sa stea pina ce va ajunge la shit ca sa nu umble in bezna noptii).

Despre rolurile pe care le au fiecare depinde de treapta pe care se afla ajuns,ca nu pate nimeni sasi aleaga rolul ca intro piesa de teatru ,dar oricine e liber sa se straduiasca pe cit poate ca sa ajunga primul,si pe treapta ce se va stradui so urce va gasi si rolul pe care poate sal joace.despre aceste trepte sint multe de spus si am sa scriu unde tiam inceput despre rugaciune.astazi insa e aproape imposibil cuiva sa se mentina prea mult pe o terapta ceea ce in trecut se intimpla parintilor sa ramina chiar toata viata .(vezi urmarea la despre rugaciune 3)

4 răspunsuri to “calugari”

  1. minciuna cea mai rea este cea care seamana cel mai bine cu adevarul,asa mi se pare si mie si ca sa largesc comentariul o sa o fac dar acum nu ma simt prea bine

    • eu ma bucur cind stau rau ,numai ca in ultimii 5 ani am cam plesnit de bine.poate de unde si ca mam rugat de multe ori sami dea Dumnezeu boala pt.ca multumind pentru pedeapsa sa mi se mai curete din pacate,dar nu ma ascultat.sau poate pt.ca de cite ori patesc ceva cit de nesemnificativ ma bucur ca ma atentioneaza ca gresesc,la inceput numi vedeam gresala si plingeam chiar saptamini sa mio arate ca sa nu o mai repet,cel putin asa de grosolan, ca oricum gresim numai ca se face totul din ce in ce mai subtil pe masura cu care vedem din ce in ce mai bine.la cei casatoriti se mai intimpla si pt.greselile sotiei sau ale copiilor pe care sotul lea vazut si nu ia mustrat caci el este primul raspunzator pentru indrumarea spre mintuire in familie,apoi si mama catre copii.oricum bucurate si cauta sa afli cu ce ai gresit caci parintii ne invata ca aceasta e cea mai mare stiinta a omului -sasi vada singur gresala,caci apoi toate se fac crestinului usoare si toate capata un inteles tainic pe care numai el si Dumnezeu il stie cu adevarat.

  2. da corect caci omul are ochii spre exterior si nu se gandeste sa vada si spre interior !!ii place sa vada greselile altora dar daca cineva ii arata ca greseste inebuneste de nervi si l socoate dusman pe cel ce ia aratat greselile!!asa le am scris si io la traditia ortodoxa care au publicat un articol in care steven allen spunea ca a lua bani de la u,e. e ceva dracesc si i am intrebat:dar nu se construiesc si manastiri d ale slatioarei cu bani de la u.e.??? si alte intrebari de genul asta adica ei vad la altii greseli ce le fac si ei??!!dar socotesc ca doar daca le fac altii s greseli,dar dac le fac ei nu ie greseli !HA !

  3. catehumen Says:

    Avraam căuta raspuns la trimisul lui Dumnezeu, ca daca in Sodoma si Gomora s-ar fi gasit 5 drepti ar mai fi distrus Dumnezeu cetatile? Nu! i-a raspuns ingerul. In Sodoma se gasea doar dreptul Lot si pe acela la scos din cetate impreuna cu femeia si fiicele lui si a ars cu foc din cer cetatile acelea si orice urma a lor.
    In cartea „Despre razboi”, sf. Nicolae al sarbilor (si al tuturor) spune celor ce il acuza pe Dumnezeu de nedreptate, ca cel ce indrazneste aceasta ar trebui sa indrazneasca mai intai sa vada potrivnicia sodomistilor si gomoristilor fata de Dumnezeu.
    Sf. Varsanufie cel Mare spune ca multi sunt care roaga iubirea lui Dumnezeu, dar multimea pacatelor se pune impotriva. Si spune sfantul ca sunt trei rugatori care au depasit masura omeneasca care stau la mijloc ca sa nu nimiceasca dintr-o data lumea, ci prin rugaciunile lor sa o certe cu mila.
    Pentru trei rugatori tinea Dumnezeu lumea in vremea sfantului Varsanufie cel Mare, după 500 ani de la Mântuitor, decaderea sa fi fost asa de mare, care a fost deplânsă ca şi mai gravă în anii 1000 de sf.Simeon Noul Teolog, cu cat mai mult oare, stau lucrurile astăzi, după 2000 ani de la venirea Mântuitorului pe pământ? Trebuie că decăderea noastră să fie mult mai mare decât în vremea lui Noe sau a sfinţilor acestora, şi totuşi să existe oare rugători mari, ascunşi din pricina cărora oamenirea încă are zile astăzi pe pământ? Să fie oare o părelnicie că eu am făcut vreodată un bine, sau am gândit ceva bun vreodată şi eu să nu realizez păcătoşenia în care stau de când locuiesc pământul şi respir aer?

Lasă un comentariu